Cheese Valley is een kleine, charmante streek van vier gemeenten. Elk met haar eigen kaasgeschiedenis en  tradities. En alle even gastvrij.

BODEGRAVEN-REEUWIJK

Bodegraven-Reeuwijk
Vrijwel ieder jaar vallen er halfharde kazen uit Bodegraven-Reeuwijk in de prijzen. En regelmatig sleept een boerderij in dit bekende kaascentrum de Boerenkaas Cum Laude-trofee in de wacht. Bodegraven-Reeuwijk is dus eigenlijk een must know als je van kaas houdt! Bijzonder is ook de traditie die al decennialang in ere wordt gehouden: de kroning van de Kaaskoningin. Een fantastisch hoogtepunt van de Najaarsmarkt!

In het Kaasmuseum kun je de portretten van alle Kaaskoninginnen bewonderen, en leren over het rijke kaasverleden van Bodegraven-Reeuwijk. Maar je moet de kaas dus vooral ook gaan proeven. In deze pittoreske omgeving vind je volop authentieke kaasboerderijen, kaaswinkels en een proeflokaal!

www.buitengewoonbodegravenreeuwijk.nl
Facebook: @BuitengewoonBodegravenReeuwijk

GOUDA

Gouda
Gouda is een stad die als het ware kaas ademt. Maar eigenlijk maken ze in Gouda helemaal geen kaas. Wat is het geheim van de stad die wereldberoemd is om haar kazen? Het sleutelwoord is handel: boeren uit de streek brachten hun romige, ronde kazen naar de weekmarkt in Gouda, waar ze als ‘Goudse kaas’ werden verhandeld. En laten deze ‘Goudse’ kazen nou al snel wereldberoemd worden …

De spil van de kaashandel, De Goudse Waag, vormt nog altijd het indrukwekkende decor voor de wekelijkse kaasmarkt. Je kunt er zó naar binnen stappen, want het prachtige pand van Pieter Post herbergt vandaag de dag het kaasmuseum én de VVV. Je kunt met kaas rustig een dagje vullen in Gouda, met een Gouda Ticket! En nagenieten, dat doe je met een stukje kaas uit een van de originele kaaswinkeltjes in de historische binnenstad …

www.welkomingouda.nl en www.goudakaasstad.nl

Facebook: @VVVGouda en @GOUDAKAASSTAD
Pinterest: VVV Gouda
Twitter: @VVVGouda en @GOUDAKAASSTAD

DE KRIMPENERWAARD

Krimpenerwaard
Tussen Rotterdam en Gouda ligt misschien wel het best bewaarde geheim van Nederland: de Krimpenerwaard. Een gebied met een ongekende charme en eigenheid. Ieder voorjaar dansen en springen de melkkoeien er letterlijk weer de wei in. Een feest om te zien! Al eeuwenlang houden de boeren het gras zo eiwitrijk en mals mogelijk. En dat proef je: alle smaak van de melk zit in de kaas.

Want als je denkt dat alle kaas tegenwoordig fabriekskaas is, heb je het gelukkig mis: in de Krimpenerwaard zijn er nog genoeg zelfkazende boeren en boerinnen! Zoals Melkvee- en kaasboerderij Schep en Kaasboerderij Hoogerwaard. In de Krimpenerwaard fiets je zo van de een naar de ander!

www.uitindewaard.nl
Facebook: @uitindewaard

WOERDEN

Woerden
Vroeger bracht de handelaar producten van boerenbedrijven naar de stad. Slim, want zo kreeg hij een goede prijs! Maar al gauw had de boer in de gaten dat Woerden een belangrijke plek voor zijn koopwaar was. En dat het de moeite loonde om de reis zélf te ondernemen! En zo trok hij, op paard en wagen, en zonder handelaar, naar de stad. Hij was niet de enige … In 1410 was de eerste boerenmarkt een feit. Het prille begin van Boerenmarktstad Woerden!

Deze innige band met het platteland en nuchtere ondernemersgeest zijn nooit uit de stad verdwenen. Nog iedere zaterdag is het Kerkplein de handelsplek voor de lekkerste boerenproducten. Bij Kaasboerderij Janmaat ontdek je hoe de boerenkaas wordt gemaakt, en het rijpen van de kaas kun je bewonderen bij het Reypenaer Kaaspakhuis. Het hele verhaal van kaas maken, rijpen en proeven? Dat beleef je in het Kaasexperience centre.

www.boerenmarktstad.nl
Facebook: @Boerenmarktstad en @BeleefWoerden
Twitter: @BeleefWoerden
Instagram: Boerenmarktstad

In verband met het coronavirus kunnen veel van de fysieke kaasmarkten in Woerden en Gouda tot nader bericht geen doorgang vinden. In een aantal gevallen wordt gekeken naar een alternatieve invulling, houd onze social media in de gaten om daarvan op de hoogte te blijven.

We hopen u snel in goede gezondheid weer te kunnen begroeten op een van onze mooie markten! Laten we goed op elkaar en onszelf passen in deze onzekere tijd.

Namens de gemeente Woerden, Gouda, Krimpenerwaard en Bodegraven-Reeuwijk,

Cheesevalley

x